KrasznárKönyv az eredeti. Fejlesztő, logopédiai és gyógypedagógiai könyvek az elsőtől.
Fejlesztés nagyszerűen
Főoldal>Gyakorlók, fejlesztők diákoknak>Érettségi, Felvételi, Helyesírás, nyelvtan>Szórendi munkafüzet – Feladatok az egyszerű mondat szórendjének témaköréből a 9-12. évfolyam számára

Szórendi munkafüzet – Feladatok az egyszerű mondat szórendjének témaköréből a 9-12. évfolyam számára

990 Ft

Kívánságlistába
Kívánságlistába

 A Szórendi munkafüzet feladatai között szerepel mondatok bővítése és átalakítása, hétköznapi tapasztalat és nyelvi jelenség közötti analógia felismerése és értelmezése, a hangsúly szerepének azonosítása, a különböző mondattípusok szórendjével kapcsolatos gyakorlatok, kérdések megfogalmazása, kontrasztív feladat. A munkaformák igen változatosak, az egyénitől a pároson át a csoportmunkáig, a kutatási projektig.

Cikkszám: TIN4371 Kategóriák: , , Címkék: , Szerző: Fercsik Erzsébet

Leírás

Az egyszerű mondat szórendjének szabályosságait a munkafüzet gyakorlatokon keresztül tárja fel. Foglalkozik az alapvető sorrendi mintázatokkal, az egyenes és a fordított szórend funkcióival, a szórendi különbségek jelentésalkotó szerepével. A szórendi megoldások változatosságát megfigyelteti a nyelvi változásban, továbbá különböző nyelvváltozatokban, a hétköznapi és a művészi szövegalkotásban egyaránt.

A feladatok között szerepel mondatok bővítése és átalakítása, hétköznapi tapasztalat és nyelvi jelenség közötti analógia felismerése és értelmezése, a hangsúly szerepének azonosítása, a különböző mondattípusok szórendjével kapcsolatos gyakorlatok, kérdések megfogalmazása, kontrasztív feladat. A munkaformák igen változatosak, az egyénitől a pároson át a csoportmunkáig, a kutatási projektig.

A Szórendi munkafüzet feladatai az alábbi témák köré csoportosulnak:

A legegyszerűbb mondatok szórendje
A magmondat belső szerkezete
A fordított szórend
Egy szereplő vagy körülmény kiemelése
A nem kijelentő mondatok
Negatív mondatok
A kötött szórendű szerkezetek
Kreatív szórendi megoldások hétköznapi szövegekben és irodalmi művekben
A szórend változása, szórendi változatok térben és időben

 

 

További információk

Szerző

Fercsik Erzsébet

Érdekelhetnek még…

Kategóriák

Go to Top