Pico Pico – Vidám társasjáték

8840 Ft

Kívánságlistába
Kívánságlistába

Vidám társasjáték 5-8 éveseknek. A játékosok kis állatokként (egér, macska, menyét, mókus) megpróbálják ellopni a magokat, amiket a harkály elraktározott télire a fa törzse alján. Azért hogy észre ne vegye őket a harkály, az állatok elbújnak a madár tojásai alatt. A fa tetejéről a harkály észreveszi, hogy valami furcsaság történik a fészkében és lejön mérgesen végig a fatörzsön.

 

Cikkszám: BN8426 Kategória: Szerző: Bosnyák Viktória

Leírás

Játékosok száma: 2-4 játékos részére A játék időtartama: 15 perc A játék tartalma: 1 játéktábla, 4 fatojás, 4 kocka, 11 mag, 1 zöld harkály A játék célja:  A legtöbb magot kell megszerezni a játék végére.

A játék előkészülete: Rendezzük el a játék részeit a füzetben lévő ábra szerint. – a magokat a harkály alá – a tojásokat találomra a táblán: egy tojást fészkenként, (mindegy, hogy hány játékos játszik, az összes tojás kell a játékhoz) – minden játékos kap egy kockát és választ egy állatot, ami elé ül. Azután, a játékos elhelyezi az állatának megfelelő tojását az egyik fészekben és megjegyzi a helyét.

A játék menete: A legfiatalabb játékos és kezdhet. A harkályt a fa legtetejére kell elhelyezni és hagyni, hogy elinduljon lefelé. A madár el kezd jönni lefelé. Azután a játékos dob a kockájával:

– Ha „szín” oldalt dob: a játékos azonnal a színnek megfelelő fészekbe helyezi az általa választott (bármelyik) tojást. Tehát több tojás is található néha ugyanabban a fészekben. Pl.: Ha kéket dob, az általa választott tojást a kék fészekbe kell tenni. – Ha egy „harkályt” dob: A harkályt azonnal a fa tetejére kell tennie. – Ha többszínű oldalt dob: akkor a játékos bármelyik tojást bármelyik fészekbe teheti.

Amint a játékos elkészült a balján ülő játékos dobhat a kockájával. A játékosok gyorsan követik egymást, amíg a harkály leér a fatörzs aljára.

Amikor a harkály leér, akkor a játék megáll: –  Azért hogy a játékot gyorsan lehessen játszani, a játékos, aki éppen játékban van, amikor leér a harkály, ő nem kap magot. –  Minden tojást, amelyik egyedül van a fészekben, fel kell fordítani, hogy lehessen tudni kié. Minden játékos, akinek egyedül van a tojása a fészekben, az nyer 1 magot.

Pl.: A macska egyedül van a zöld fészekben, a másik 3 tojás együtt egy másikban. Csak a zöld fészekben lévő játékos kap magot a harkály tartalékából a fatörzs alján és maga elé helyezi a magot.

Ha nem marad elég mag a harkály készletében, hogy jusson minden játékosnak, akinek jár: –  A játékosok, akiknek 1 mag járna, vesznek egyet az óramutató járása szerint. – először a „harkálytól meglepett játékos” (aki nem kap, mert akkor ért le a madár) balján lévő játékos vesz egy magot a készletből. – azután a következő játékos az óramutató járása szerint és így tovább.

Természetesen tilos megnézni a tojások alját mielőtt a harkály leér a fatörzsön.

Mindenkinek meg kell jegyeznie, hogy hol bujkál a saját állata.

Új kör a játék során: Amikor minden játékos megkapta a magját a játék újra kezdődik úgy, mint amikor egy játékost „észrevesz” a harkály, vagyis megérkezik.

A játék vége: Amikor nem marad több mag a harkály készletében a játék véget ér. A játékos, akinek a legtöbb magja van, az nyer. Egyenlőség esetén az a játékos, aki előbb azt mondja: Pico Pico! Nyeri a játékot.

Kisebbeknek játékváltozat: Játszhatják harkály nélkül.

A játék menete ugyanaz, de a harkályt nem kell felhúzni a fa tetejére.

A legfiatalabb játékos dobhat. Minden szabály marad, mint az előző verzióban. Az egyetlen különbség a „harkály” oldal: amikor egy játékos harkályt dob, akkor újra dobhat a kockával.

3 kör után, azaz minden játékos volt már 3-szor, akkor vége a játéknak. Minden (egyedüli) tojást a fészkében fel kell fordítani és a tulajdonosa kap egy magot.

Ajánlott életkor: 5 – 8 éves korig

További információk

Szerző

Bosnyák Viktória

Érdekelhetnek még…

Kategóriák