KrasznárKönyv az eredeti. Fejlesztő, logopédiai és gyógypedagógiai könyvek az elsőtől.
Fejlesztés nagyszerűen
Főoldal>Pedagógia, gyógypedagógia>Iskola, nyelv, siker – 30 éves a hazai kéttannyelvű oktatás

Iskola, nyelv, siker – 30 éves a hazai kéttannyelvű oktatás

2625 Ft 2490 Ft

Kívánságlistába
Kívánságlistába

Az Iskola, nyelv, siker című könyv a kéttannyelvű oktatás tárgykörében végzett kutatássorozat legújabb darabja. A harmincéves gyakorlatra való tekintettel, a visszatekintés jellegéből adódóan elsősorban a kimenet szempontjából vizsgálja a kéttannyelvű oktatási formát.

Cikkszám: EÖK4298 Kategória: Szerző: Kovács Judit

Leírás

Az Iskola, nyelv, siker című könyv a kéttannyelvű oktatás tárgykörében végzett kutatássorozat legújabb darabja. Eddigi munkáimban az akkor még csak alig több mint másfél évtizede létező hazai kéttannyelvű oktatást szélesebb, európai és Európán kívüli kontextusba helyeztem (2005; 2007), írtam a CLIL hazai kezdeteiről, létrejöttének okairól és az oktatáspolitikai helyzetről, amelyben a CLIL megszületett (2006). Egy, a kéttannyelvű oktatás bevezetésének 20. évfordulójára Vámos Ágnessel együtt szerkesztett kötetben megvizsgáltam, hogy a társadalom mely rétegének van igénye erre az oktatási formára (2008). Ismertettem a kéttannyelvű oktatásra irányuló pedagógusképzés megjelenését hazánkban (2009). 2014-es könyvemben szerzőtársammal, Trentinné Benkő Évával a téma elméleti és módszertani vonatkozásait írtam le: hogyan működik ez az oktatási forma a pedagógus, illetve a tanuló számára, és milyen konkrét feladatokon keresztül valósulhat meg. Az eredmények mérésének, értékelésének speciális módja a témája következő tanulmányomnak (2015).
A jelen könyv a harmincéves gyakorlatra való tekintettel, a visszatekintés jellegéből adódóan elsősorban a kimenet szempontjából vizsgálja a kéttannyelvű oktatási formát. Miközben arra keres válaszokat, hogy milyen az a tudás, ami kiépül a CLIL hatására, és milyen egyéb, nem nyelvi képességeket fejleszthet ki egy ilyen program, arra is alkalmat ad, hogy segítsen megszilárdítani ennek az oktatási formának a helyét és szerepét közoktatásunkban. Az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján kimondhatjuk, hogy iskola és nyelv szerencsés találkozását siker koronázta: a CLIL az elmúlt évtizedek magyar közoktatásának egyik sikertörténete lett.
CLIL: Content and Language Integrated Learning, magyarul: tartalom és nyelv együttes tanulása. Ez a betűszó használatos az európai és így a hazai kéttannyelvű programok megjelölésére. Mivel magyar betűszó nem alakult még ki erre a fogalomra, a rövidség kedvéért a könyvben az angol nyelvű szakirodalomban használt CLIL szót fogom használni a kéttannyelvű oktatási forma megnevezésére.

További információk

Szerző

Kovács Judit

Érdekelhetnek még…

Kategóriák

Go to Top