KrasznárKönyv az eredeti. Fejlesztő, logopédiai és gyógypedagógiai könyvek az elsőtől.
Fejlesztés nagyszerűen
Főoldal>Korai fejlesztés, Nevelés, tanácsadás, Pedagógia, gyógypedagógia>Élő fejlődéslélektan – Amit minden szülőnek és minden leendő szülőnek el kell olvasnia

Élő fejlődéslélektan – Amit minden szülőnek és minden leendő szülőnek el kell olvasnia

2900 Ft

Elfogyott

Elfogyott

A könyvben található őszinte, személyes, néha szívbe markoló szülői megnyilatkozások, a hozzátett nagyszerű szakértői, pszichológusi, pedagógusi gondolatok, és az elgondolkodtató, ebből kialakuló beszélgetések témái, gondolatai, érzései örök érvényűek. Azaz egy-egy életkorhoz kapcsolódó kérdések és válaszok ma is feltehetőek, elmondhatóak. Mindazok, akik éppen most lesznek, lettek szülők, vagy meg otthon, velük élő gyerekük van, választ kaphatnak kételyeikre, sok mindenben megerősödhetnek, és sokat tanulhatnak is ebből a könyvből.

Kívánságlistába
Kívánságlistába
Cikkszám: SZIA2150 Kategóriák: , , Szerző: Czike Bernadett

Leírás

A könyv címe Élő fejlődéslélektan, alcíme: Egy könyv, amit minden szülőnek és leendő szülőnek el kell olvasnia. Elmondom, miért „élő” a könyv és miért lehet fontos minden szülőnek, leendő szülőnek.

Élő fejlődéslélektan címmel kurzust szervezett a Szabad Iskolákért Alapítvány (SZIA) 1996-ban. A kurzus koncepciója az volt, hogy úgy tanulunk a gyerekről és az egyes fejlődéslélektani sajátosságokról, hogy minden életkor feldolgozásához egyszerre több szakembert hívunk meg. Rendszerint egy szülőt, egy pedagógust és egy olyan pszichológust, aki éppen azzal a korosztállyal foglalkozik. Így áll össze egy-egy foglalkozás tematikája, több oldalról, több élmény, tudás együtteseként. Szülői, gyakorlati tudás, az intézményi gyakorlat tapasztalatai és a tudomány által megalapozott tudás egy-egy korosztály bemutatására. Az interaktív kurzuson a meghívott előadókon kívül 14 „diák” vett részt, elsősorban tanárok, tanítók. Mint minden SZIA-kurzuson, itt is beszélgetés, közös gondolkodás zajlott. A beszélgetéseket magnóra vettük, gépbe írtuk, könyvvé szerkesztettük. Úgy is mondhatjuk, valójában játszótéri homokozó melletti beszélgetéseket tartalmaz tudományos megközelítéssel olyan témákról, amelyeket a szülők a játszótéren sokszor megbeszélnek egymással.

Miért fontos ma egy húsz évvel ezelőtt így keletkezett kurzus szövegét közreadnunk? Miért az alcím: „Egy könyv, amit minden szülőnek és leendő szülőnek el kell olvasnia?” Több okból. Három olyan pszichológus is részt vett ezeken a beszélgetéseken, akiknek a gondolatai mindig nagyon fontosak, akik sokat tettek, tesznek azért, hogy jobb szülők, pedagógusok legyünk. C. Molnár Emma, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás gondolkodtak velünk. Sajnos közülük ketten már nem élnek.

A beszélgetés légköre sok olyan gondolatot ébresztett előadóinkban, amelyeket máshol még nem publikáltak. A beszélgetésben részt vevő szülők gyerekei épp abban az életkorban voltak, amely korosztályról beszélgettünk. Az ő élményeik, szövegeik rendkívül hitelesek és szuggesztívek, hiszen számukra éppen akkor életbe vágóan fontos dolgokról beszéltek, beszélgettek, hallgatták meg az őket partnernek érző pszichológusok tapasztalatait.

Mindegyik szülő beszámolója sokat tett hozzá a kurzus „élő” jellegéhez. Fontos résztvevők voltak az éppen azzal a korosztállyal foglalkozó pedagógusok (gondozónő, óvónő, tanító), akik egy harmadik szemszögből adtak hozzá ahhoz a képhez, amit arról a korosztályról épp felfestettünk. A beszélgetés műfaja alkalmat adott arra, hogy kérdéseinkkel, válaszainkkal egymást inspirálva egyre jobban elmélyüljünk egy-egy témában. A könyvben található őszinte, személyes, néha szívbe markoló szülői megnyilatkozások, a hozzátett nagyszerű szakértői, pszichológusi, pedagógusi gondolatok, és az elgondolkodtató, ebből kialakuló beszélgetések témái, gondolatai, érzései örök érvényűek. Azaz egy-egy életkorhoz kapcsolódó kérdések és válaszok ma is feltehetőek, elmondhatóak. Mindazok, akik éppen most lesznek, lettek szülők, vagy meg otthon, velük élő gyerekük van, választ kaphatnak kételyeikre, sok mindenben megerősödhetnek, és sokat tanulhatnak is ebből a könyvből.

Szülés, születés

Szülés, születés – Szathmáry Gábor szülészorvos és C. Molnár Emma pszichológus szemével

Szülés, születés – a szülő nő szemével

Az első év a gyerekkel

Újszülöttel lenni otthon

Szoptatás

Szociális fejlődés

Szociális fejlődés (Ranschburg Jenő)

Bölcsődében – a gondozónő szemével

Óvodában – beszoktatás – szülői szemmel

A gyerek szempontjából

Mágikus gondolkodás (Ranschburg Jenő)

A dackorszak (Ranschburg Jenő)

Ki a győztes?

Nemi identitás (Ranschburg Jenő)

Nemi szerepek (C. Molnár Emma)

Verseny, rangsor (Ranschburg Jenő)

Ki a győztes? (Ranschburg Jenő)

Válás, gyermekelhelyezés (Ranschburg Jenő)

Nyelvtanulás, kétnyelvűség (Ranschburg Jenő)

Az embertan szempontjából

Milyen lény az ember? (Vekerdy Tamás)

Óvodás- és kisiskoláskor, kamaszkor (Vekerdy Tamás)

Kamaszok

Három anya beszélget (Czike Bernadett – Fehér Márta – Menczel Éva)

További információk

Szerző

Czike Bernadett

Érdekelhetnek még…

Kategóriák

Go to Top