KrasznárKönyv az eredeti. Fejlesztő, logopédiai és gyógypedagógiai könyvek az elsőtől.
Fejlesztés nagyszerűen
Főoldal>Pedagógia, gyógypedagógia>Befogadás, méltányosság, az inkluzív pedagógia rendszere

Befogadás, méltányosság, az inkluzív pedagógia rendszere

3990 Ft

Elfogyott

Elfogyott

Az inkluzív szemléletben az osztályok tanulóit a sokszínűség jellemzi. Minden egyes tanulóra, sőt óvodás kisgyermekre is irányul az inkluzió szemlélete. Vannak, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, mások képességeikhez képest alulteljesítenek az iskolai követelményekben, találkozhatunk tanulásban akadályozottakkal, értelmileg akadályozottakkal, érzékszervi, illetve mozgásukban sérültekkel, akadnak diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyermekek, magatartási problémákkal küzdők, hátrányos szocio-kulturális helyzetűek, más anyanyelvűek és kivételes tehetségűek. Ez utóbbi kategória egyidejűleg minden egyes csoportnál előfordulhat. Könyvünkben a pedagógiai rendszer elemeit az Inkluziós Index ismeretében, azzal megalapozva, tudatosan dolgoztuk ki, s külön-külön fejezetekben ismertetjük azokat. Szólunk az inkluzív pedagógiai rendszer bevezetésének szükségességéről, a harmadik évezredben még mindig létező előítéletességről. Problématörténeti szemléletben mutatjuk be a gyógypedagógiai intézményrendszer és a gyógypedagógiai tudomány kialakulását, fejlődését. Mindehhez kapcsolódóan felvázoljuk a másság pedagógiai identitását. Áttekintjük az inkluzió pedagógiai koncepciójának elvi, elméleti megalapozását, az ebből következő pedagógiai rendszer fejlesztésének indokait, céljait, elveit, s alkalmazásának helyét és módját kifejtő dokumentumokat. Megvilágítjuk a gyógypedagógia és az inkluzió szemléletének kapcsolat-összefüggését.

Kívánságlistába
Kívánságlistába
Cikkszám: 3636 Kategória: Szerző: Réthy Endréné

Leírás

Az inkluzív szemléletben az osztályok tanulóit a sokszínűség jellemzi. Minden egyes tanulóra, sőt óvodás kisgyermekre is irányul az inkluzió szemlélete. Vannak, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, mások képességeikhez képest alulteljesítenek az iskolai követelményekben, találkozhatunk tanulásban akadályozottakkal, értelmileg akadályozottakkal, érzékszervi, illetve mozgásukban sérültekkel, akadnak diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás gyermekek, magatartási problémákkal küzdők, hátrányos szocio-kulturális helyzetűek, más anyanyelvűek és kivételes tehetségűek. Ez utóbbi kategória egyidejűleg minden egyes csoportnál előfordulhat.
Kik is a sajátos (speciális) nevelési igényű tanulók? Az OECD definíciójára alapozva, statisztikai célzattal felállított meghatározás szerint mindazon gyermekek tekinthetők SNI személynek, akiknél az alábbi speciális problémák mutathatóak ki:
a) súlyos képességzavarok (disabilities), orvosi vizsgálattal kimutatható organikus, patológiás (szenzoros, motoros vagy egyéb neurológiai) eltérés;
b) nehézségek (difficulties): viselkedési, emocionális rendellenességek, specifikus tanulási nehézségek;
c) hátrányok (disadvantages): szocio-kulturális, nyelvi hátrányok;
d) tehetségesek (abilities), átlagos értéket meghaladó képességűek, teljesítményűek.
Könyvünkben a pedagógiai rendszer elemeit az Inkluziós Index ismeretében, azzal megalapozva, tudatosan dolgoztuk ki, s külön-külön fejezetekben ismertetjük azokat. Szólunk az inkluzív pedagógiai rendszer bevezetésének szükségességéről, a harmadik évezredben még mindig létező előítéletességről. Problématörténeti szemléletben mutatjuk be a gyógypedagógiai intézményrendszer és a gyógypedagógiai tudomány kialakulását, fejlődését. Mindehhez kapcsolódóan felvázoljuk a másság pedagógiai identitását. Áttekintjük az inkluzió pedagógiai koncepciójának elvi, elméleti megalapozását, az ebből következő pedagógiai rendszer fejlesztésének indokait, céljait, elveit, s alkalmazásának helyét és módját kifejtő dokumentumokat. Megvilágítjuk a gyógypedagógia és az inkluzió szemléletének kapcsolat-összefüggését.

További információk

Szerző

Réthy Endréné

Kategóriák

Go to Top