Share on Pinterest
There are no images.
Osszd meg barátaiddal


Submit

Afázia 2.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Röviden az afáziáról

Krasznár Felicia:

Röviden az afáziáról

Magyarországon egyre gyakoribb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javuló orvosi kezelés eredményeképpen egyre több stroke-n átesett ember marad életben, de sokan közülük maradandó, sokféle panasszal élnek tovább. A tünetek a mozgás, kommunikáció, érzékelés területén jelentkeznek. Az agyvérzés, az agytrombózis következménye féloldali bénulás lehet, sérül a beszéd, az írás, az olvasás és a számolás képessége. Évente körülbelül 40.000 új stroke betegség kialakulása várható, a betegek harmada maradványtünetekkel él együtt gyógyulása után.

Az agyvérzés mellett a közlekedési, egyéb balesetek során keletkező koponyasérülések is okozhatnak ilyen tüneteket, tovább növelve a betegek, rehabilitációt igénylő emberek számát.

A beszédzavar – szaknyelven afázia – esetén a beszéd két alapfunkciója közül vagy a kifejezés, vagy a megértés, súlyosabb esetekben mindkettő sérül. A kezelés során, mikor már a beteg állapota (orvosilag) stabilizálódott, minél hamarabb szükség van a beszédfejlesztésére. Ezt a munkát a logopédusok végzik. A munka eredménye függ attól, hogy milyen korai stádiumban kezdődik el a kezelés, de a hatékonyságot nagymértékben befolyásolja a beteg életkora, személyisége, valamint az, hogy milyen a család összefogása és támogatása. Természetesen fontos a károsodás helye és nagysága is.
A különböző maradványtünetek között különösen hangsúlyos a beszédzavar. Az önkifejezés legfontosabb eszközétől megfosztott beteg nehezen tudja jelezni elemi igényeit is. A betegség okozta pszichés trauma feldolgozása is nehezedik, ha szóban nem fejezhetjük ki fájdalmunkat, a beteg meg van fosztva a beszélgetés pozitív hatásától. Ezek miatt hajlamosabb a depresszióra, és javulási esélyei ettől ismét romolhatnak.

Bár a stroke elsősorban a közép- és időskor betegsége, sok fiatal felnőtt, és sajnos gyermek is megbetegedhet pl. agyvérzések miatt. A közlekedési és munkahelyi balesetek gyakrabban fiatal embereket, gyermekeket érintenek. A koponyatrauma folytán bekövetkező agysérülés is okozhat afáziát, esetükben a logopédiai rehabilitáció még nagyobb jelentőségű.

Pontos prognózis sajnos nem adható. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a kezdetben gyorsan visszafejlődő afázia jó esélyű, (ezért fontos a minél korábban elkezdett terápia). Előfordul, hogy a gyors javulás után lassul a folyamat, és néha a visszaesés is bekövetkezhet. A beszédterápia hosszú időtartamú, hónapokig, évekig szükséges a folytatása.

Néhány tanács a családnak:

Legyen nagyon türelmes! Lassan és érthető mondatokban beszéljen. Ha jó a beteg megértése, de nem tud beszélni, igyekezzenek megérteni a mondanivalóját jelekből és gesztusokból. Segít, ha elkezdjük a szót, vagy rámutatunk a tárgyra. Nem szabad a beteget abban a tudatban hagyni, hogy nem értették meg! A siker-, még a legkisebb is további beszélgetésre serkenti.

Nincs két egyforma beteg, ami jó volt az egyiknek, nem biztos, hogy a mi betegünknél is beválik. Személyiségváltozására is oda kell figyelni. A mozgásban és beszédben akadályozott ember megfosztva eddigi tevékenységeitől, munkájától, könnyen depresszióssá is válthat. Kevésbé érdeklődik, könnyen elfárad, hajlamos hirtelen hangulatváltozásokra. Ezt fontos megbeszélni a kezelőorvossal.

Fontos, hogy bevonják a mindennapi tevékenységekbe, a család életébe, és kérjék a véleményét.

Az afáziás kórképek drámai megjelenése miatt a károsodott funkciók helyreállítását célszerű minél korábban megkezdeni, és ideális esetben már az akut ellátás szakában megjelenik a logopédus a beteg ágya mellett, így a spontán bekövetkező javulási folyamatok is felerősödnek, és a beteg és családja a korán megkezdett, a kommunikációs zavart feldolgozó beszélgetések, tanácsok hatására kisebb pszichés terhelést szenved el. A kommunikáció javulásával a beteg a gyógyítási -gyógyulási folyamat aktívabb részt vevője lehet.

Az afáziás betegek logopédiai rehabilitációja megoldatlan Magyarországon. Bár az utóbbi években határozott előrelépés történt ezen a téren, de ezek a változások elsősorban a stroke betegek és a koponyasérültek orvosi ellátásának javulását illetik. Ezzel – a betegek jobb ellátása miatt – életben maradási esélyeik nőttek, de a várható életkilátásaik nem javultak. Az akut osztályról kikerülő betegek rehabilitációs osztályra kerülnek / kerülhetnek, később az otthongondozási hálózat adná a megfelelő keretet hosszú távú rehabilitációjukhoz, melynek optimális esetben része lenne az szakápolás keretében nyújtott gyógytorna, logopédia szociális gondozás. Az otthonápolási szolgálatnál gondozott betegek esetében a logopédiai ellátás iránti igényről, illetve a logopédiai ellátásról nincsenek megbízható adatok. Tapasztalati számok, logopédusok beszámolói, és elsősorban az ellátást nélkülöző betegektől származó információk szerint ez a kérdés korántsem megoldott.

Magyarországon a jelenlegi finanszírozási rendszerből kimaradnak a felnőtt, súlyos beszédhibások. A jelenlegi szabályozás az elhúzódó terápiára szorulóknak nem nyújt elég időt a terápiás tevékenységre. A kezelésre bejáró, ambuláns beteg egyszerűen nem szerepel a jelenlegi díjazható formák között. A betegekhez kijáró logopédus /szakápoló, stb/ utazási költséget és útidőt nem számolhat el, ezáltal az egy vizitre eső díjazás tartalmazza mindezt.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
2017-06-22T07:41:36+00:00 2017-06-22|Publikációk|0 hozzászólás